Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Vad innebär det att vara människa?

2020-03-24

Tisdag 24 mars kl. 18.30 i Nicolaigården

Föreläsningen - Att vara människa
I miljontals år levde våra förfäder ett stillsamt liv som samlare mellan Afrikas öppna horisonter. Vilket liv är det som evolutionen anpassat oss för och som skapat människans natur? Det har under senare årtionden uppstått en ny vetenskaplig samsyn om gruppens betydelse för vår arts och tidigare släktingars utveckling. Under årmiljoner var ensam död. Människan är den unikt samarbetande varelsen. 

Sjungande och dansande lämnade människan Afrika och koloniserade världen, ändrade livsstil, fick bråttom. Men i våra arvsanlag har vi den där  samlaren som vill ha gruppens trygghet, som ordarätt är livrädd att bli utstött, ensam. Är det nya livet hållbart? Hur skall människan leva för att få frid med sitt inre?

Lasse Berg
Lasse Berg har sedan mitten av 60-talet beskrivit världen för oss i böcker och TV-filmer. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och flerfaldig Sommar-pratare. 60- och 70-talen ägnade han åt Asien. Mellan 1984 och 2008 var han huvudsakligen bosatt i Afrika. Han har skrivit ett femtontal böcker och gjort en lång rad TV-dokumentärer. Hans senaste böcker är den uppmärksammade och flerfaldigt prisbelönta Kalaharitrilogin om människans evolution. Nyligen utkom hans ”Ändå inte försvunnen. Om sorg, tröst och att vara människa”. Där fortsätter han ur ett djupt personligt perspektiv sin undersökning av människans natur.

 

« Tillbaka

Vad innebär det att vara människa?