ÅK F klass – ÅK 3 Adventsamling

Barnen får där en inblick i berättelsen som ligger till grund för julen, en av våra största högtider.
Tidsåtgång: Ca 30 min
Plats: Sigfridkyrkan/Mariakyrkan
När:  december

ÅK 3 Psalmboksprojektet

Vad är det man sjunger man i kyrkan och varför?

Präst och musiker besöker klassen under åk 3.  Då presenteras de vanligaste advent-, jul-, påsk-, och sommarpsalmerna. Vi berättar hur psalmerna har kommit till och vad texten handlar om, samt hur man hittar i psalmboken.
Tidsåtgång: Ca 30 min X 3 tillfällen under läsåret
Plats: I klassrummet/ Nicolaikyrkan
När: från september – maj

ÅK 2 -3 Påskberättelsen

Eleverna får vara med om påsken i Jerusalem där de får ta del av både den judiska och den kristna påskberättelsen.
Vi bjuder in skolorna i närområdet i respektive kyrka.
Tidsåtgång: 40 min
Plats: Sigfridkyrkan/Mariakyrkan
När: innan påsklovet

Utdrag ur Lgr11 (åk 1 – 3)

Att leva i närområdet

• Hemortens historia. Vad kan närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål berätta om män, kvinnor och barns levnadsvillkor under olika perioder.
  • Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden.
  • Religioner och platser för religionsutövande i närområdet.

Att leva i världen

• Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Musikens sammanhang och funktioner

• Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.